Blog

Përurimi i Dhomës së Biznesit të Diasporës Shqiptare

Dhoma e Biznesit të Diasporës Shqiptare (ADBC) është institucioni më i ri strategjik shqiptar që synon të mbështesë dhe angazhojë komunitetin e biznesit të diasporës shqiptare në zhvillimin e Shqipërisë. ADBC u inagurua në 27 Nëntor 2019 nga Ministri i Shtetit për Diasporën dhe Fondi Kombëtar Shqiptar i Diasporës.

Përfaqësuesit më të lartë të Qeverisë si Ministri i Shtetit për Mbrojtjen e Sipërmarrjes dhe Kryetari i Bashkisë së Tiranës, anëtarë të njohur të diasporës dhe sipërmarrjeve shqiptare që duan të zgjerojnë biznesin e tyre në vendin e origjinës, si dhe përfaqësues të Programit të Diasporës të IOM në Shqipëri ishin të pranishëm në inaugurim.

ADBC filloi punën e saj në një gjendje të jashtëzakonshme që po kalon vendi që nga tërmeti shkatërrues i 26 nëntorit që goditi Shqipërinë, duke u bërë thirrje të gjithë sipërmarrësve shqiptarë të diasporës të kontribuojnë dhe të ndihmojnë të gjitha familjet e prekura.

Dhoma e Tregtisë e Diasporës do të përqendrohet në bizneset shqiptare të diasporës dhe sipërmarrësit që duan të investojnë përsëri në vendin e tyre. ADBC do të tërheqë, mbajë dhe mbështesë investimet e diasporës në Shqipëri. Sipas Bashkimit të Dhomave Italiane të Tregtisë dhe Movimprese , vetëm në Itali, në fund të vitit 2018, kishte 30,021 ndërmarrje të krijuara nga emigrantë shqiptarë.

Në kuadrin e programit “Angazhimi Diasporës Shqiptare në Zhvillimin Social dhe Ekonomik të Shqipërisë”, mekanizmi Connect Albania parashikon që të krijohet brenda Dhomës së Tregtisë të Diasporës. Do të krijohet një Njësi e dedikuar dhe do të përbëhet nga 2 ekspertë ligjorë dhe një ekonomist i cili do të shërbejë si tavolinë / zyrë e interesit të investimeve të huaja të diasporës.

Këta tre profesionistë do të marrin informacionin e plotë në lidhje me procedurat e investimeve në Shqipëri, fushat prioritare të investimeve dhe do të lehtësojnë dhe koordinojnë të gjitha hapat dhe procedurat e investimeve të kërkuara nga “Agjentët / Lidhësit e Zhvillimit” , anëtarë të Diasporës Shqiptare në Itali. Për më tepër, ata do të përgatisin paketën e nevojshme të mjeteve për Agjentët / e Zhvillimit në mënyrë që t’i informojnë ata plotësisht për mundësitë e investimeve në Shqipëri. Agjentët / e suksesshëm të zhvillimit do të shpërblehen bazuar në kriteret që do të identifikohen.

Programi i Diasporës zbatohet nga Organizata Ndërkombëtare për Migracionin, Agjencia e OKB për Migracionin, financohet nga Agjencia Italiane e Bashkëpunimit për Zhvillim (AICS), në koordinim me Ministrin e Shtetit për Diasporën, Ministrinë për Evropën dhe Punët e Jashtme, Ministrinë e Financës dhe Ekonomisë përmes Agjencisë Shqiptare të Zhvillimit të Investimeve (AIDA).